De afgelopen 75 jaar zijn talloze publicaties over de onafhankelijkheidstrijd van Indonesië 1945-1950 verschenen. Een onderwerp dat altijd onderbelicht is gebleven, is de inzet van een bijzondere eenheid, de Topi Merah’s (de “rode baretten”), Paracommando’s van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger. Deze eenheid, bestaande uit jonge kerels uit zowel Nederland als Nederlands-Indië, werd ver achter vijandelijke linies gedropt en voerde allerlei missies uit onder zware omstandigheden. Zo waren ze onder andere betrokken bij de gewaagde luchtlandingsoperatie te Djokjakarta om de top van Indonesische Republiek in handen te krijgen. De Topi Merah’s werden dan ook voor andere gewaagde luchtoperaties ingezet waardoor ze een wereldrecord in handen kregen: maar liefst vier combat jumps in minder dan vier maanden tijd! 

Auteur Siebe Postma (1984) doet al jaren onderzoek naar de Topi Merah’s. In de loop der jaren is Postma in contact gekomen met talloze voormalige Paracommando’s en heeft ze uitvoerig geïnterviewd. Met deze informatie gecombineerd met archiefonderzoek is het Postma gelukt om de belevenissen en ervaringen van de Topi Merah’s op papier te zetten en te bewaren voor de volgende generaties. Dit omvangrijke werk wordt ook nog eens geïllustreerd met ruim 900 foto’s, tekeningen en kaarten waarvan een groot deel nog niet eerder is gepubliceerd. Het schept niet alleen een beeld van een speciale eenheid die gewaagde missies uitvoerde, maar waar ook de broederschap, vastberadenheid en dapperheid hoog in het vaandel stonden.

Topi Merah. De Paracommando’s van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger 1946-1950 (ISBN: 9789083241333) is een luxueuze uitgave in kleur, voorzien van een harde kaft, stofwikkel en leeslintje.

Het boek meet 210 x 297 mm (A4-formaat), telt meer dan 400 pagina’s en is met meer dan 900 afbeeldingen, tekeningen en kaarten – waarvan een groot aantal niet eerder gepubliceerd – rijkelijk geïllustreerd.

Het boek zal begin november 2022 verschijnen. Winkelprijs van Topi Merah. De Paracommando’s van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger 1946-1950 is €39,00 inclusief verzendkosten (binnen Nederland). 

Wij maken gebruik van cookies om ons website verkeer te analyseren.

  • No products in the cart.