Boek Vergeltungswaffen in Nederland – Henk Koopman gepresenteerd

24 mei j.l. is het boek ‘Vergeltungswaffen in Nederland. De inzet van de V.1, V.2 en V.4 vanaf Nederlands grondgebied‘ door auteur Henk Koopman gepresenteerd in het Nationaal Militair Museum (NMM) te Soesterberg. De presentatie werd bijgewoond door familie van de auteur, voorintekenaars van het boek en geïnteresseerden.

Dhr. Staat (NMM) vertelde de aanwezigen over de collectie V-wapens van het NMM. Naast een V.1 en een V.2 bezit het NMM ook nog een V.1 Fieseler 103 Reichenberg, een bemande V.1. Er zijn plannen om dit topstuk te restaureren en in de tentoonstelling op te nemen. Vervolgens sprak dhr. Nouws over de samenstelling van www.vergeltungswaffen.nl . Belangrijk te vermelden is dat de kaart van alle inslagen van V-wapens op Nederlands grondgebied nog lang niet af is en dat men voor een deel afhankelijk is van de hulp van de bezoekers van de website.

Na de lezing over de website www.vergeltungswaffen.nl was het de beurt aan auteur Henk Koopman. Koopman vertelde uitvoerig waarom hij dit boek had geschreven. Hij was al in de jaren ’60 van de vorige eeuw geïnteresseerd geraakt in dit onderwerp vanwege de snelle ontwikkelingen van de ruimtevaart. Er stond een opengewerkte turbine van een V.2 in de zaal en Henk Koopman kon de aanwezig zeer nauwgezet vertellen hoe alles functioneerde. Na deze boeiende uiteenzetting kon het eerste exemplaar van het boek worden overhandigd aan de directeur van NMM Paul van Vlijmen.

Na afloop van de presentatie konden de voorintekenaars hun exemplaar ophalen en laten signeren door de auteur om vervolgens nog na te praten onder het genot van een hapje en drankje.

Het was een zeer geslaagde dag!

Dirk Staat (NMM) over de collectie V-wapens van het NMM

Maikel Nouws van Vergeltungswaffen.nl over de inslagen van de V-wapens op Nederlands grondgebied

Auteur Henk Koopman over het ontstaan van zijn interesse in de V-wapens

De voorintekenaars maakten gretig gebruik van de mogelijkheid om hun boekexemplaar te laten signeren door de auteur.

Deel van V.2 turbine, uit de collectie van NMM

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wij maken gebruik van cookies om ons website verkeer te analyseren.

  • No products in the cart.