Topi Merah Loek Middel (98) maakt nog een parachutesprong

Op zijn 98ste verjaardag kreeg dhr. Middel, oud-Topi Merah, naast een heerlijke taart ook een tandemsprong cadeau aangeboden door het Korps Commandotroepen (KCT). Woensdag 24 mei 2023 was het dan zover. Onder het toeziend oog van vier cameraploegen en andere pers op vliegveld Breda trok dhr. Middel een camouflage-overall (van de Topi Merah) aan, werd in het harnas gehesen en kreeg uitgebreid instructies van zijn tandemmaster. Na enkele interviews te hebben gegeven voor het vliegtuig, nam dhr. Middel plaats in het toestel. Op circa 10.000 voet sprong dhr. Middel met zijn tandemmaster. De actie werd door enkele commando’s die meesprongen in de lucht gefilmd. Ook op de grond werd de sprong nauwlettend gevolgd door de familie Middel waaronder zijn kleinzoon, personeel van het KCT, media en andere geïnteresseerden. Na een goede en zachte landing stond dhr. Middel weer snel op om familie en de verzamelde pers direct te woord te staan. Hij vertelde over zijn ‘sensationele’ ervaring en op de vraag of hij nog een keer wilde springen, antwoordde hij volmondig ‘ja’!

Bij dezen willen wij graag het KCT en in het bijzonder Cees, familie Middel, auteur Siebe Postma en eenieder die bij deze ‘operatie’ betrokken is geweest, bedanken voor deze fantastische dag. Uiteraard danken wij ook meneer Middel voor deze onvergetelijke ervaring!

Enkele nieuws-items:

Klik hier voor het artikel en beelden van de sprong bij Omroep Brabant

Klik hier voor het artikel RTLnieuws

Klik hier voor de beelden Telegraaf

Klik hier voor de beelden Hart van Nederland – SBS6

Het verhaal meneer Middel en zijn tijd bij de Paracommando’s van het KNIL staat uitgebreid beschreven in het boek Topi Merah. De Paracommando’s van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger 1946-1950 van auteur Siebe Postma en het boek kan hier besteld worden.

Afbeelding links: dhr. Middel als jonge paracommando van het KNIL in 1948. Afbeelding rechts: de ‘stick’ van dhr. Middel vlak voor de dropping boven Djokja op 19 december 1948. (Copyrights beide afbeeldingen: Siebe Postma)

Afbeelding links: Dhr. Middel staat de pers te woord vlak voor de sprong. Op de achtergrond een Cessna 208 ‘Caravan’, het toestel waaruit dhr. Middel zal springen. Afbeelding rechts: Dhr. Middel kijkt en luistert aandachtig naar zijn tandemmaster die instructies geeft. Dhr. Middel heeft een camouflagepak aan die de Paracommando’s van het KNIL destijds ook droegen. (Copyrights beide afbeeldingen: Flying Pencil NL B.V.)

Afbeelding links: Op het randje van het toestel op ca. 10.000 voet hoogte. Afbeelding rechts: Dhr. Middel met tandemmaster in een vrije val. (Copyrights beide afbeeldingen: KCT)

Afbeelding links: langzaam naar beneden glijdend naar de ‘dropzone’. Afbeelding rechts: Mooie en zachte landing. Dhr. Middel vond de sprong ‘sensationeel’! (Copyrights beide afbeeldingen: KCT)

Afbeelding links: Dhr. Middel signeert nog even het pak waarin hij de sprong heeft gemaakt. Afbeelding rechts: Dhr. Middel geflankeerd door zijn zoon en kleinzoon met het boek ‘Topi Merah. De Paracommando’s van het Nederlandsch-Indisch Leger 1946-1950 van auteur Siebe Postma. (Copyrights beide afbeeldingen: Flying Pencil NL B.V.)

1 Comment

  1. Wat een eer was het om Dhr Middel deze Sprong aan te mogen bieden op zijn verjaardag namens C KCT De Kolonel Janssen. En een nog grotere eer om het te mogen regelen. Het was een prachtige dag, een prachtige sprong en Dhr Middel in het middelpunt. Respect

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wij maken gebruik van cookies om ons website verkeer te analyseren.

  • No products in the cart.