Twee nieuwe publicaties: Otto Smik (dr. Jiri Rajlich) & Ontsnapt uit de Fuehrerbunker (Luc Vanhixe)

In dit nieuwsbericht brengen wij u graag op de hoogte van twee publicaties die eind november 2019 bij ons zullen verschijnen. De eerste publicatie gaat over het korte doch zeer avontuurlijk leven van de Tsjechoslowaakse oorlogsvlieger Otto Smik,  de tweede gaat over de zoektocht naar Adolf Hitler en Eva Braun na 30 april 1945.

_________________________________________________________________________________________

“Otto Smik. De Tsjechoslowaakse piloot die twee keer in Nederland neerstortte van de Tsjechische auteur Jiri Rajlich vertelt het boeiende en ook tragische verhaal van een tiener die in het voorjaar van 1940 Tsjechoslowakije ontvluchtte voor de Duitse bezetting en die in slechts een paar jaar tijd uitgroeide tot een Spitfire-ace met talrijke overwinningen achter zijn naam. Het is ook het verhaal van een jongen ver van huis die niet alleen vocht voor de bevrijding van Europa maar ook moest opboksen tegen de gevestigde orde binnen de beroemde Tsjechoslowaakse Fighter Wing van de RAF.

otto smikJarenlang heeft dr. Jiri Rajlich onderzoek gedaan naar Tsjechoslowaakse piloten in dienst bij RAF tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarbij stuitte Rajlich regelmatig op de naam Otto Smik, die niet alleen de strijd aanging met Duitse jachtpiloten maar ook met de beruchte V.1’s – ‘vliegende bommen’. Door het gebruik van Britse, Duitse, Nederlandse en ook Tsjechoslowaakse archieven alsmede talloze interviews met een aantal voormalige squadrongenoten en bekenden van Smik heeft de auteur een nauwgezette reconstructie kunnen maken van het korte maar boeiende leven van Smik en zijn heldhaftige carrière als Spitfire-piloot.

Het manuscript van dr. Rajlich is vertaald en bewerkt door Jasper Brinksma.

Het boek zal op 28 november 2019– precies 75 jaar na de crash van Smik – in de Stadkamer in Zwolle worden gepresenteerd. Iedereen is van harte welkom om de boekpresentatie bij te wonen. Geïnteresseerden dienen zich op de website van de Stadkamer aan te melden.  Klik hier voor meer informatie. Bestel nu het boek en betaal € 25,00 (deze actie geldt tot en met 28 november 2019. Hierna kost het boek € 29,00).

 

Specificaties Otto Smik. De Tsjechoslowaakse piloot die twee keer in Nederland neerstortte:
A4-formaat (hardcover)
204 pagina’s
meer dan 200 afbeeldingen;
leeslintje
stofwikkel
ISBN: 9789081870245

_________________________________________________________________________________________

“Ontsnapt uit de Führerbunker. De zoektocht naar Adolf Hitler en Eva Braun na 30 april 1945” van de Belgische auteur Luc Vanhix.  De voorbije 75 jaar ging men ervan uit dat het pas gehuwde echtpaar Adolf Hitler en Eva Braun op 30 april 1945 samen zelfmoord pleegde in de Berlijnse Führerbunker. Meteen daarna werden hun lijken verbrand in de tuin van de kanselarij. Deze stelling werd reeds kort na het einde van de Tweede Wereldoorlog vastgelegd op basis van slechts enkele fuhrerbunkertwijfelachtige verklaringen. De lijkschouwingen op de schamele resten die overbleven na de crematies leken in dezelfde richting te wijzen.

Maar absolute zekerheid kon men hieromtrent nooit verkrijgen. Want de bevestiging van de dood van één van de grootste oorlogsmisdadigers vormde een twistpunt tussen de grootmachten die tijdens de Koude Oorlog tegenover elkaar stonden en weigerden om informatie uit te wisselen. Vanaf 1945 en zelfs tot in de 21ste eeuw doken echter regelmatig nieuwe gegevens en zelfs concrete sporen op die in strijd zijn met deze algemeen aanvaarde versie.

Bestel het boek nu en betaal € 25,00 (deze aanbieding geldt tot en met 10 december 2019. Hierna kost het boek € 29,00).

Specificaties “Ontsnapt uit de Führerbunker. De zoektocht naar Adolf Hitler en Eva Braun na 30 april 1945”:
15 x 23 cm – formaat  (hard cover)
352 pagina’s
130 afbeeldingen

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wij maken gebruik van cookies om ons website verkeer te analyseren.

  • No products in the cart.