In memoriam: Huub van Sabben (1954-2020)

Twee weken geleden ontving ik het droevige nieuws dat Huub van Sabben op 66-jarige leeftijd is overleden na een kort en intensief verblijf in het ziekenhuis te Zwolle. In april van dit jaar verscheen nog het schitterende boek ‘’Spionage, arrestaties en moord aan de IJssel. Een speurtocht naar het duistere oorlogsverleden van Oxerhof en de activiteiten van het SD-Kommando Deventer 1943-194” van de hand van Huub bij Flying Pencil. Huub had hier decennia lang aan gewerkt en tot op de details onderzocht. Huub was naast een autoriteit op het gebied van Oxerhof tijdens de oorlog, de SOE-activiteiten in Nederland en de luchtoorlog boven Deventer en omstreken vooral ook een fijne kerel die het beste kan worden gekarakteriseerd met de woorden ‘deskundig, sociaal, resultaat- en met name mensgericht, vergezeld met nodige dosis humor en ‘Deventer kruidkoek bijtjes’.

Ondergetekende heeft Huub bijna achttien jaar gekend, voornamelijk als lid van de Studiegroep Luchtoorlog ’39-’45. Vanaf de tweede helft van 2019 tot en met februari 2020 hebben we bijna dagelijks intensief contact gehad bij de voltooiing van zijn magnum opus, het boek over Oxerhof.

Met trots en vele mooie herinneringen kijk ik terug op een schitterende en warme samenwerking met Huub. Het was zijn levenswerk om de geheimen van Oxerhof te onthullen en de slachtoffers een naam en een gezicht te geven.

Wij wensen Henriette, kinderen, kleinkinderen en alle dierbaren veel sterkte en kracht toe bij het verwerken van dit verlies.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wij maken gebruik van cookies om ons website verkeer te analyseren.

  • No products in the cart.